+38 (04744) 3-80-06
Optimus nabuerit in regione, notus in Ukraina et in mundi est - Кращий у регіоні, знаний в Україні і світі
Меню
Остання редакція: 07 березня 2019

КОНКУРС «КРАЩИЙ СИРОПУСНИЙ СТІЛ»

З 2 по 10 березня триватиме Сиропусний тиждень, після якого вже розпочнеться Великий піст. Цілих сім днів вживали скоромну їжу: м'ясо, сало, ковбаси, яйця і щодня – вареники з сиром, политі сметаною, млинці із сиром, з маком, з куркою, грибами, гречані, борошняні, з медом та зі сметаною. Не обходилась Масляна і без кулешу, козацької каші, звареної на вогні.

Для знайомства з українськими обрядовими традиціями студенти факультету агрономії Уманського національного університету садівництва разом з кураторами груп провели конкурс на «Кращий сиропусний стіл». Відвідали конкурс проректор Іван Мостов'як, декан факультету Сергій Полторецький, директор центру культури і виховання Петро Паєвський, співробітники університету та студенти.

Студенти варили вареники, пекли млинці та пиріжки, вертуни та інші смаколики. Змагалися у номінаціях «Український традиційний» «Найсмачніший», «Щедрий стіл», «Оригінальний». Всі кафедри постаралися на славу.

Смачними горішками, оригінальним печивом, пиріжками з різними начинками, вареничками з сиром та родзинками, оригінальною подачею млинців, у вигляді квіточок та візерунків – так частували студенти, кураторами яких є викладачі кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології.

Вражало суто українське, досить оригінальне частування студентів та викладачів кафедри рослинництва, яка здивувала старовинною стравою – вертутою зі шкварками та цибулею. На столі також були і деруни зі сметаною, і пиріжки з м’ясом та сиром, і млинці гречані, і варенички з картоплею та грибами.

У сучасному стилі вирішили сервірувати стіл викладачі кафедри агрохімії і ґрунтознавства. Тут і млинці з горішками та родзинками, яблуками, сиром, маком, а якщо все це покуштувати зі сметаною, то від столу відходити, ой як не хочеться!

Щедро та гостинно, як і годиться українцям, пригощали викладачі кафедри загального землеробства. Частували млинцями з вишнями та медом, узваром, варениками з сиром, вертунами та іншими смаколиками.

А деякі студенти вирішили поставити просто на стіл гірку з млинцями і не прогадали, бо така подача млинців свідчила про те, що рік буде ситим і багатим. Студенти намагались поласуватись досхочу, адже як кажуть в народі: «Не все коту масляна», бо скоро прийде й піст.

Діана Петришина,
член ради студентського самоврядування
факультету агрономії